Λευκοτσικνιάς Αργυροτσικνιάς Συκοφάγος Θαμνοτσιροβάκος

Δημοσίευση Προπαγάνδας : 6/12/2013, 23:52Γράφει ο Δημήτρης Σιαμαντούρας

Μπάζα και σκουπίδια στη βάλτα του Πρίνου.

Πριν από λίγες μέρες είδα κάτι φωτογραφίες πουλιών του Γιάννη Μαρκιανού που με εντυπωσίασαν. Βρίσκω λοιπόν το Γιάννη και τον ρωτάω που τα φωτογράφισε όλα αυτά τα ωραία, σε καμιά Κερκίνη μήπως? Η απάντησή του με άφησε άφωνο.

Και με άφησε άφωνο γιατί όλοι αυτοί οι αργυροτσικνιάδες, οι λευκοτσικνιάδες, οι πορφυροτσικνιάδες, οι νερόκοτες, οι γερακίνες, οι συκοφάγοι, οι θαμνοτσιροβάκοι και πολλά ακόμα είδη πουλιών ξεχειμωνιάζουν εδώ στον Πρίνο, στη βάλτα μας.
Όπως πιθανά γνωρίζουμε οι περισσότεροι, η βάλτα του Πρίνου αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000 και από ότι φαίνεται δεν είναι μέρος του δικτύου έτσι για πλάκα.
Η συγκεκριμένη περιοχή, τα τσαΐρια όπως τα λέμε, είναι ένας εξαιρετικός υδροβιότοπος. Από τις πρώτες βροχές του Οκτωβρίου μέχρι και τον Απρίλιο ίσως και Μάιο υπάρχει πολύ νερό και όπως ξέρουμε όπου υπάρχει νερό υπάρχει και άγρια ζωή. Έτσι λοιπόν τα τσαΐρια αποτελούν ένα πολύ σημαντικό σταθμό κατά το ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών. Επίσης λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που επικρατούν συνήθως στο νησί μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι μια πολύ καλή επιλογή και για το ξεχειμώνιασμα, έτσι πολλά είδη πουλιών περνάνε το χειμώνα τους εδώ.

Γερακίνα Νερόκοτα Πορφυροτσικνιάς Πρασινοκέφαλες πάπιες

Γνωρίζοντας πλέον τα παραπάνω, αποφάσισα να πάω να θαυμάσω την άγρια πανίδα στον εξαιρετικό υδροβιότοπο του χωριού μου. Αδειάζω και την κάρτα μνήμης της φωτογραφικής για να έχω άφθονο αποθηκευτικό χώρο και μια και δυο ξεκινάω για την καρδιά της βάλτας, τον βιολογικό. Περπατώντας μέσα στον κάμπο και καθοδών για τον προορισμό μου άρχισα να βλέπω κάποια περίεργα σημαδια. Όπα λέω, πολιτισμός καταμεσού στον κάμπο, μας δείχνει το δρόμο για την παραλία (ε ρε και να ήξερες σε ποιά παραλία σε οδηγεί!!!).
Συνεχιζω λοιπόν αμέριμνος την πορεία μου και φτάνοντας στην είσοδο του βιολογικού έρχεται και το πρώτο σοκ.
Τα μπάζα που μέχρι την περασμένη άνοιξη έκλειναν τη μηχανοκίνητη πρόσβαση στο εσωτερικό του βιολογικού έχουν φύγει και βλέπω μια εικόνα που αρχίζει να μου προκαλεί τις πρώτες υποψίες. Βλέπω λοιπόν τα πρώτα μπάζα στον βιολογικό.

Είσοδος βιολογικού Πρίνου Είσοδος βιολογικού Πρίνου Μπάζα στη βάλτα του Πρίνου Μπάζα στη βάλτα του Πρίνου

Αρχίζοντας να ψάχνω λοιπόν το μέρος καταλαβαίνω και ποια είναι η παραλία στην οποία έδειχνε η πινακίδα. Μια παραλία που τα έχει όλα. Τι να πρωτοξεχωρίσω, τα κατάμαυρα νερά της? Τις μαγευτικές της αμμοθίνες? Την πανέμορφη βάρκα της? Τα βοτσαλάκια και τα φύκια της ή την πινακίδα που μας πληροφορεί πως βρισκόμαστε στο δασύλιο? Ακόμη και μια πολυθρόνα για να απολαμβάνουμε την ηλιοθεραπεία μας διαθέτει. Οργανωμένη παραλία σε λέω και με όλα τα κομφόρ.

Παραλία βάλτας Πρίνου Παραλία βάλτας Πρίνου Αμμοθίνες στον βάλτο Πρίνου Αμμοθίνες στον βάλτο Πρίνου Βάρκα στον βιολογικό Πρίνου Φύκια και βότσαλα στον βιολογικό Πρίνου Πινακίδα στο βάλτο Πρίνου Πολυθρόνα στο βάλτο Πρίνου

Προχωρώντας πιο μέσα αρχίζουμε και συναντάμε τα πρώτα οικοδομικά μπάζα ανάκατα με σκουπίδια, μπουκάλια κεζάπι, λάστιχα και ζάντες από φορτηγά, μπάζα μέσα σε τσουβάλια από ζωωτροφές, λαμαρίνες, ένα σκατοχαρτοκουβαδάκι, στο βάθος τις κολόνες και τα δοκάρια από ένα κατεδαφισμένο σπίτι και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά διακρίνουμε και κάποια ίχνη του πως ήταν ο βιολογικός μέχρι και την περασμένη άνοιξη.

Η βάλτα του Πρίνου Η βάλτα του Πρίνου με σκουπίδια Μπάζα στον βιολογικό του Πρίνου Μπουκάλια κεζάπι στον βάλτο του Πρίνου Άδεια μπουκάλια από οξύ στην βάλτα του Πρίνου Σκατοχαρτοκουβαδάκι στην βάλτα του Πρίνου Λαμαρίνες στο βιολογικό του Πρίνου Ο βάλτος του Πρίνου Μπάζα στον βάλτο του Πρίνου Μπάζα στον βάλτο του Πρίνου Μπάζα στον βάλτο του Πρίνου Μπάζα στον βάλτο του Πρίνου Μπάζα στον βάλτο του Πρίνου Μπάζα στον βιολογικό του Πρίνου Μπάζα και σκουπίδια στη βάλτα του Πρίνου Μπάζα και σκουπίδια στη βάλτα του Πρίνου Σκουπίδια στη βάλτα του Πρίνου Σκουπίδια στη βάλτα του Πρίνου Οικιακά σκουπίδια στη βάλτα του Πρίνου Οικιακά σκουπίδια και κουβάδες από μπογιές στη βάλτα του Πρίνου Σκουπίδια στη βάλτα του Πρίνου Το βουλκανιζατερ της βάλτας του Πρίνου

Και επειδή ξέρω πόσο πολύ σας αρέσουν οι φωτογραφίες, μπορείτε να θαυμάσετε το έγκλημα με περισσότερες λεπτομέρειες και σε όλο του το μεγαλειο εδώ.

Μπορούμε πολύ εύκολα να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα σε σχέση με το παραπάνω έγκλημα.
Καταρχάς κάποιος την Άνοιξη που μας πέρασε, καθάρισε το δρόμο και έριξε τα πρώτα μπάζα που ήταν καθαρισμός παραλίας.
Η παραλία που καθαρίστηκε ήταν πολύ μεγάλη, μπορούμε να μετρήσουμε τουλάχιστον τριάντα φορτηγάκια με υλικά παραλίας.
Η παραλία που καθαρίστηκε ήταν πιθανότατα στην περιοχή του Πρίνου με πολύ μεγάλες πιθανότητες να είναι στην ευρύτερη περιοχή του δασυλίου, όπως μαρτυράει η πινακίδα.
Μετά από τον πρώτο βιασμό του υδροβιότοπου άρχισε να ρίχνει μπάζα και σκουπίδια ακόμα και η κουτσή Μαρία με αποκορύφωμα τα τελευταία που βρίσκονται στο βάθος δεξιά και είναι αρκετά φορτηγά σε ποσότητα και όλα τους είναι οικοδομικά μπάζα και συγκεκριμένα μπετόν αρμέ.
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά και μεγάλα.
Πρώτα από όλα τί γνωρίζει ο Δήμος της Θάσου για το συγκεκριμένο θέμα. Η έκταση είναι δημοτική, δεν είναι κάποιου ιδιώτη, εκεί θα κατασκευαζόταν ο βιολογικός του Πρίνου.
Ποιός είναι υπεύθυνος κύριε Δήμαρχε και αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για αυτό το έγκλημα?
Έχετε γνώση του θέματος ή αγρόν αγοράζετε εκεί μέσα?
Και αν γνωρίζετε το θέμα, γιατί δεν έχετε κάνει κάτι για να σταματήσει ο συνεχής βιασμός του μοναδικού μας υδροβιότοπου?
Προτίθεστε να προχωρήσετε στο κλείσιμο αυτου του παράνομου σκουπιδότοπου και στην αποκατάσταση του χώρου?
Και τέλος. Υπάρχει κάποιος Εισαγγελέας να ερευνήσει και να αποδώσει τις όποιες ευθύνες?

Για κολακίες, μπινελίκια και όλα τα σχετικά:
thasos.info.com@gmail.com

Ο Μάγος Datawizzard Για την μηχανοργάνωση μικρών μα και μεγάλων επιχειρήσεων, από το περίπτερο μεχρι το πεντάστερο ξενοδοχείο. Για τον υπολογιστή σου που του κρασάρανε τα windows, κόλησε ιό, χύπησε ο σκληρός, του κάηκε η μητρική. Για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο, η λύση είναι μία Datawizard